Британската здравна министърка: Пациентите ще могат да избират еднополови отделения, транссексуалните хора ще се настаняват в отделни стаи

0

Британската здравна министърка Виктория Аткинс обяви планове за реформиране на основните правила на Националната здравна служба (НЗС) така, че „да се осигури уважаването на биологичния пол“.

Според нея терминът „жена“ не трябва „да се изтрива от езика, в името на това да бъде приобщаващ и приветлив“, съобщи ДПА.

Според Аткинс промените в правилника на НЗС целят езикът, използван в здравната служба, да бъде „ясен“, така че в името на засилването на приобщаването например бременните жени да не бъдат наричани „потребители на услуги“.

Отделът за здравна и социална грижа съобщи, че определя „пола като биологичен“ в новия документ, който ще бъде в основата на дейността на НЗС.

Предложените промени също ще гарантират, че пациентите в лечебни заведения в Англия ще имат право да поискат да бъдат лекувани в еднополови отделения, като транссексуалните ще се настаняват в отделни стаи, съобщава БТА.

Официалните лица заявиха, че обновяването „поставя пациентите на първо място“ и включва плановете да се откликне на исканията на пациентите.

„Казахме по време на консултациите, че искаме езикът да е ясен. Знаем, че в някои части на НЗС се използва определен професионален жаргон, който има най-добри намерения да включва, но може също така всъщност да изключи хората“, заяви Аткинс.

„Например, наскоро посетих чудесно родилно отделение, което беше пълно с топлина и щастие, с прекрасни служители, но те говореха за „потребители на услуги“ и разбрах, че всъщност имат предвид жени, бременни и родилки. Не искаме да изтрием жените от нашия език, за да бъдем приобщаващи и приветливи. Ако някой влезе и иска да използва специфична фраза или термин, ще го уважим, разбира се, но трябва да осигурим уважение към биологичния пол“, допълни тя.

През октомври тогавашният министър на здравеопазването Стив Бъркли каза, че ще разгледа възможността за промяна на устава на НЗС, за да отговори на притесненията около това, че транссексуалните жениизползват отделения, предназначени за биологични жени.

Британската медицинска асоциация предупреди, че предложените промени ще означават за транссексуалните и небинарни пациенти „ограничения при потенциален достъп до жизненоважните услуги на НЗС“.

Министърът на здравеопазването в сянка Уес Стрийтинг каза, че „правата на хартия са безполезни, освен ако не се предоставят на практика“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече