Макрон: Ако руснаците пробият фронтовите линии и Украйна поиска, може да изпратим войски

0

Френският президент Еманюел Макрон отново не изключи възможността западни войски да бъдат изпратени в Украйна, като този път отбелязва, че страните от НАТО първоначално са изключвали изпращането на танкове и самолети, „преди най-накрая да променят решението си“. 

В интервю за британското издание „Икономист“, цитирано от Франс прес и БТА, той казва: „Ако руснаците пробият фронтовите линии и има искане от Украйна – което не е случаят днес – трябва легитимно да си зададем въпроса“. 

Пред британския седмичник френският лидер добавя: „Да го изключим априори означава да не сме си взели поука от последните две години, когато страните от НАТО първоначално изключваха изпращането на танкове и самолети в Украйнапреди най-накрая да променят решението си

Още през февруари Еманюел Макрон намекна, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап „няма консенсус“ за подобно решение. 

„Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по официален, приет и одобрен начин. В дългосрочен план обаче нищо не бива да се изключва. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да спечели тази война“, обясни френският президент в края на международна конференция в подкрепа на Украйна в Париж в началото на годината. 

Изказването на Макрон разпали дебат, предизвика смайване сред съюзниците и ги накара да помислят за бъдещето на Европа. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се включи в дебата, като каза, че военният съюз няма планове да изпраща бойни подразделения в Украйна. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков пък предупреди, че в този случай [на изпращане на войски] „трябва да говорим не за вероятността, а за неизбежността [на конфликта с НАТО]“.

През март Макрон потвърди и пред „Паризиен„, че „в някакъв момент“ сухопътни операции в Украйна с участието на Запада може би ще са необходими. „Може би в даден момент – не го искам, няма да поема инициатива за това – ще се наложи да има операции на терен, каквито и да са те, за да се противопоставим на руските сили“, каза преди два месеца Макрон. 

Ръководителят на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин засили опасенията на западните съюзници, казвайки, че „Русия разполага с информация, че Франция вече подготвя военен контингент, който да бъде изпратен в Украйна, като на първоначалния етап той ще възлиза на около 2000 души“. 

Макрон все пак обясни, че всяка дума, която казва по въпроса, е „претеглена, обмислена и проверена“ и че „да не изключваш нещо не означава да го направиш“. 

Миналия месец френският президент продължи с риториката си за засилване военната отбрана на Европа. В реч, излагаща визията му за Европейския съюз, той заяви, че Европа трябва да осъзнае, че не е достатъчно добре въоръжена за посрещане на глобалните заплахи като войната на Русия в Украйна и е необходимо да промени обхвата на усилията си в сферата на отбраната. Освен това според него ядрените оръжия на Франция трябва да бъдат част от дебата за европейската отбрана. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече