Въвеждат се промени в движението на влаковете през Централна гара София

0

Коловозите на Централна гара затварят от днес за влаковете, които са движат на север – за Видин, Русе, Варна и други, за минимум 15 месеца.

Те ще тръгват и спират от и на гара София-Север. Пътниците, които пристигат на централна гара ще могат да ползват електромотрисни влакове, с които ще се правят трансферите до жп гара София-Север. Те ще пристигат и заминават само на тринадесети челен коловоз при шести перон, съобщават от НКЖИ.

Най-натоварените сутрешни пътнически влакове, които пътуват от Искърското дефиле, ще се движат директно до Централна гара София, без да се налага пътниците от тях да се прекачват на жп гара София-Север. Без прекачване ще пътуват и нощните композиции между София и Варна през Горна Оряховица, които ще се движат по обиколно трасе през Курило и Илиянци – Казичене – Искър.

През този период за обслужване на влаковете по направленията София – Подуяне пътническа, София – Волуяк и София – Захарна фабрика ще бъдат въведени в експлоатация вече ремонтираните трети, четвърти и пети коловози, като пътниците ще могат да ползват първи, втори и трети перони на Централна гара София.

За по-добро обслужване на пътниците Столична община въведе редица промени в маршрутите на градския транспорт
– трамвайна линия 27 – Удължава се маршрутът ѝ до жп гара София-север – от спирка код 1255 „Пета градска болница“, транспортен подлез „Надежда“, бул. „Рожен“, надясно по ул. „Йордан Хаджиконстантинов – Джинот“, обръщане посоката на движение пред гара София-север, двупосочно;

– трамвайна линия 7 – Маршрутът се запазва до обръщателно колело „МС Хан Кубрат“ (движение по бул. „Христо Ботев) и синхронизира движението си с трамвайна линия 27;

– трамвайна линия 1 – Удължава се маршрутът до надлез Надежда – от Централна гара продължава по бул. „Княгиня Мария Луиза“, обръщане посоката на движение на надлеза, бул. „Княгиня Мария Луиза“, надясно по бул. Христо Ботев, наляво по ул. „Струга“ и синхронизира маршрута си с трамвай номер 6;

– трамвайна линия 3 – Променя се маршрутът до жп гара София-север – по бул. „Христо Ботев“, до Централна жп гара, наляво по бул. „Княгиня Мария Луиза“; транспортен подлез „Надежда“, бул. „Рожен“, надясно по ул. „Йордан Хаджиконстантинов -Джинот“, обръщане посоката на движение пред гара София-север, двупосочно.

Модернизацията на коловозното развитие на Централна гара София попада в обхвата на проект „Развитие на железопътен възел София: железопътен участък Централна гара София – Волуяк“ и се финансира по Механизъм за свързване на Европа.

Подробна информация относно временните промени в движението на влаковете, свързани с ремонта, клиентите на БДЖ ще могат да получават от служителите на гишетата „Информация“, билетните каси в железопътните бюра и гари. на националния информационен телефон 02/931 11 11 или от електронния пътеводител на официалната интернет страница на дружеството: www.bdz.bg.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече