Без изненада за изборите зад граница: Най-много българи са заявили, че ще гласуват в Турция

0

Общо 38 288 са потвърдените заявления за гласуване в чужбина за изборите за Народно събрание. Това се посочва на страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК).

В полунощ изтече крайният срок, в който българските граждани могат да подадат електронно заявление за гласуване извън страната ни.

До края на седмицата – 18 май, ЦИК трябва да обяви и окончателния брой на държавите и секциите за гласуване извън страната, съгласно обявените срокове от комисията. Срокът, в който ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на страната ни изпращат мотивирано предложение до ЦИК за образуване на избирателни секции извън страната, е 17 май.

Най-много заявления от чужбина за гласуване в изборите за Народно събрание са подадени от Турция – 23 537. На второ място по брой са подадените заявления от Германия – 2713. От Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия има 2325 заявления, от Испания – 1332, от САЩ – 1310.

Избирателите с потвърдени заявления се вписват в избирателните списъци по места. Също така те могат да попълнят и декларация, че не са гласували на друго място в деня на вота и да бъдат вписани в секция по техен избор в деня на вота, като съответно упражнят правото си на глас.

Броят на потвърдените заявления в изборите за Европейски парламент е 9 747. Най-много са подадени от Германия – 2648, и от Испания – 1310.

Избирателните секции извън страната се образуват в дипломатическите и консулските представителства на страната ни, както и при подадени не по-малко от 40 заявления за гласуване зад граница, съгласно Изборния кодекс. По преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40, се изпраща мотивирано предложение за разкриване на секции до Централната избирателна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден, се посочва още в закона.

В изборите за членове на Европейския парламент от България българските граждани, които отговарят на условията да избират, може да гласуват на 9 юни 2024 г. във всяка избирателна секция в държава членка на Европейския съюз, по свой избор.

В държавите, които не са членки на Европейския съюз, избирателни секции за изборите за членове на Европейския парламент oт България се разкриват и гласуването се извършва само в дипломатическите и консулските представителства на страната.

В изборите за народни представители българските граждани, които отговарят на условията да избират, може да гласуват на 9 юни 2024 г. във всяка избирателна секция извън територията на България по техен избор, като няма значение дали държавата е членка на Европейския съюз. За тези избори избирателни секции се разкриват извън дипломатическите и консулските представителства на България в държавите, които не са членки на Европейския съюз.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече