Би Би Си: Ако Роберт Фицо се измъкне от смъртта, ще почерпи сили от опита за покушение

0

Способността на Роберт Фицо да се преоткрива го задържа на върха в словашката политика, въпреки повтарящите се скандали, пише кореспондентът на Би Би Си в Прага Роб Камерън, цитиран от Дир.бг.

Сега хирурзите се борят за живота му след опита за покушение след правителственото заседание в град Хандлова.

Последното му изпадане в немилост обаче беше през 2018 г., когато масови протести го принудиха да подаде оставка след убийствата на разследващия журналист Ян Куцяк и неговата годеница.

Обръщайки се към тогавашния президент Андрей Киска – един от много му политически врагове – Роберт Фицо обеща да се върне в политиката:

„Няма да ходя никъде. Не се притеснявай“, каза му той. И беше прав.

Първоначално объркан от бързото падане от власт и набързо заменен на премиерския пост от партийното си протеже Петер Пелегрини, Фицо изглеждаше „бита карта“. Последва и унизителна изборна загуба за лявоцентристката му партия „Смер“, а Пелегрини го изостави, създавайки нова център-ляво партия „Глас“.

Но кризата с COVID-19 даде нова възможност на Роберт Фицо, който започна да се появява на масовите протести срещу ограниченията, наложени от дясноцентристкото правителство заради пандемията. Демонстрациите ставаха все по-яростни и неконтролируеми, а начело застана именно Фицо с мегафон в ръка, като разбуни гневните тълпи и дори в един момент бе арестуван.

А когато коронавирусът изчезна от дневния ред, 59-годишният политик си намери нова кауза – Украйна.

И той успя да спечели изборите през септември 2023 г. – с обещанието да не бъде изпратена повече „нито една пратка боеприпаси“ на Киев, както и да преобърне политиката на словашкото правителство за военна помощ за Украйна. За вота Фицо се коалира с формацията на предалия го Пелегрини – „Глас“, както и с ултранационалистическата Словашка национална партия.

През февруари т.г., когато светът отбелязваше втората годишнина от началото на войната, словашкият премиер потвърди противопоставянето си на политиката на Запада за въоръжаване на Киев.

„Няма военно решение на конфликта и изпращането на оръжия в Украйна само ще запълни повече гробове в гробищата в страната. Русия никога няма да се откаже от Крим или териториите в Източен Донбас, които е завзела. Киев трябва да сложи оръжие и да поиска мир“, заяви Фицо.

Според него руският президент Владимир Путин е „погрешно демонизиран“ от Запада.

По отношение на вътрешната политика, министър-председателят също направи някои спорни ходове.

Подкрепяната от кабинета му правосъдна реформа включваше премахването на Специалната прокуратура, създадена преди 20 години за разследване на тежки престъпления и корупция. Именно Специалната прокуратура разследваше покушението срещу Ян Куцяк и сега – 6 години след убийството му – надеждата за присъда по делото избледнява.

Националната телевизия – RTVS – пък трябва да бъде закрита през юни и заменена с нова структура и нов директор. Според Фицо RTVS не може да бъде обективна, тъй като е в постоянен конфликт с неговото правителство и тази „неустойчива“ ситуация може да бъде коригирана само чрез смяна. Действията му бяха силно критикувани от опозицията, Европейската комисия и Европейския съюз за радио и телевизия – те  предупредиха, че това ще бъде удар върху свободата на медиите в Словакия.

Но стрелбата срещу Роберт Фицо тласна страната в напълно неизследвана територия.

Ако 59-годишният политически ветеран се измъкне и от лапите на смъртта, той със сигурност ще почерпи нови сили от случилото се. На фона на призивите за спокойствие и край на омразната реторика, най-близките му политически съюзници вече хвърлят вината за опита за покушение директно върху либералната опозиция и медиите. Един от коалиционните партньори на словашкия премиер – вицепремиерът Андрей Данко – вече заяви, че страната върви към политическа война.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече