Нов сайт показва как конкретно помага на България ЕС

0

Какво прави ЕС за мен, за моя град и моята държава? Нов интерактивен сайт, достъпен и на български, подрежда и изброява: регион по регион, милион по милион.

На нов уебсайт Европейският парламент показва как ЕС влияе конкретно върху живота на европейските граждани. Целта: да се структурира потокът от информация в навечерието на евроизборите. Защото Брюксел е наистина специален свят: зад стъклените фасади на Европейския парламент се изготвят директиви, обсъждат се регламенти, взимат се решения, а мнозина възприемат ЕС като сложна конструкция, която понякога изглежда твърде далечна. Факт е обаче, че Европейският парламент е смятан за един от най-прозрачните в света. Дневният ред, документите, официалната кореспонденция – всичко е достъпно онлайн. Но тъй като не е лесно да се ориентираш в огромното количество информация, сега, преди евроизборите, Европейският парламент излезе с нов уебсайт, чиято цел е прегледно да обясни на европейците как ЕС влияе конкретно върху живота им – в ежедневието им и в техния регион.

Сайтът се нарича „Какво прави Европа за мен“ и се концентрира върху положителните примери за това какво прави ЕС за своите граждани. Корупция, бюрокрация, злоупотреба с власт – такива теми нямат място тук. Защото целта на сайта е друга – да подреди важната за отделния човек информация. Да видим как е построен.

„В моя регион“

В първата категория, озаглавена „В моя регион“, сайтът показва интерактивна карта на Европа, където всеки може да прегледа информацията за неговата страна и неговия регион. В рубриката „Проекти“ е изредено какво е финансирал ЕС в съответния регион. В София например тече проект за изграждане на електробусни линии, като общият бюджет възлиза на 90 млн. лв. с 85% финансиране от ЕС. А в Пловдив ЕС е осигурил 6 млн. лв. за един от значимите обекти в културно-историческото наследство на града – „Източната порта на Филипопол“. И още десетки и десетки примери.

„В моя живот“

Втората категория е озаглавена „В моя живот“ и има за цел да покаже какво прави ЕС, за да подобри и улесни делничния живот. В тази категория място намират общо 16 теми, като например „Моето образование“, „Моите пари“, „Моето свободно време“, „Моето здраве“, а зад всяка една от темите се крият множество кратки информации от най-различни области – от данъци и безработица, през култура и екология, до миграция и транспорт.

„На фокус“

Последната категория, озаглавена „На фокус“, представлява пакет от различни статии, чието съдържание се простира от помощта за Украйна и качеството на храните до насърчаване на младите и борба с бедността.

Целия сайт можете да разгледате тук (на български език), а изборите за Европейски парламент ще се проведат в България на 9 юни.

Източник: Дойче Веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече