Трета българка изкачи Еверест – Мариета Георгиева покори най-високия връх в света!

0

Мариета Георгиева е третата българка, която успява да изкачи най-високия връх в света – Еверест. Тя е сторила това като участник от експедиция, организирана от Elite Exped, фирмата на рекордьора в сферата на осемхилядниците Нирмал Пурджа.

От организацията съобщиха в социалните мрежи, че българката е сред общо 29 души, които са стъпили на Покрива на света.

По този начин Георгиева поставя името си редом до това на Петя Колчева, която през 2009-а стана първата българска жена, достигнала най-високата точка на планетата и на Силвия Аздреева, която също с експедиция на Пурджа изкачи Еверест през май 2024-а.

Общо 16 българи са успявали да стъпят на Джомолунгма, започвайки с Христо Проданов, а после и Методи Савов, Иван Вълчев, Кирил Досков и Николай Петков, всички като част от първата българска експедиция до Еверест през 1984 година.

Следват Дойчин Василев (1997), Петко Тотев Дойчин Боянов и Христо Христов (2004), като през 2004-а Николай Петков се качва на върха за втори път. После това правят Камен Колчев и Петя Колчева (2009), Атанас Скатов (2014 и и 2017), Слави Несторов (2018), Стефан Стефанов (2018), Силвия Аздреева (2022) и сега Мариета Георгиева.

Така в годината, в която България чества 40 години от първото успешно изкачване на роден алпинист, отново има роден представител, стъпил на върха.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече