Съветът на Европа: България подобрява работата срещу прането на пари

0

България подобрява работата срещу прането на пари и финансирането на тероризма, се посочва в доклад на комисията на Съвета на Европа, заета с оценка на предприетите мерки.

Комисията представи днес допълнителен доклад към оценката си от 2022 година, предава БТА.

Данните показват, че нашата страна постига напредък по 10 от 12 показателя, при които се забелязва подобрение. Същевременно оценката по нито един от показателите не е влошена.

България ще остане под наблюдение и нов доклад ще бъде изготвен догодина, се допълва в документа.

В доклада се отчита, че нашата страна е постигнала подобрения при националното междуинституционално сътрудничество, при мерките по отношение на политиците, при услугите за прехвърляне на пари или стойност, при надзора на чуждестранни дружествени клонове и дъщерни дружества, при осигуряването на прозрачност за действителната собственост на правни субекти, в надзора на финансовите институции и при изготвянето на статистика.

В последните две години нашата страна е предприела многобройни стъпки, се посочва в съобщение по този повод. Остават незначителни недостатъци по други препоръки от доклада от 2022 година.

От 40-те приложими препоръки, българското законодателство днес е оценено като съвместимо или до голяма степен съвместимо с 27 препоръки, и като частично съвместимо с 13 препоръки.

Няма препоръки, които България да не изпълнява, се пояснява в съобщението.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече