Брендо се предаде, полицията разследва как е влязъл в България

0

Полицията разследва как издирваният Евелин Банев – Брендо е влязъл в България, за да се предаде сам в затвора. Това съобщи на брифинг директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков.

„Тази сутрин в 7.30 се яви на входа на софийския затвор с неговия адвокат. Беше с лична карта с изтекъл срок. Има да изтърпява присъда „лишаване от свобода“ от 6 години. Освидетелства се в МВР-болница и ще бъде въдворен в затвора, където ще изтърпи наказанието си“, посочи Илков.

Разследва се начинът, по който Банев е влязъл у нас – дали с подправени документи или през зелена граница.

На този етап Банев не дава конкретни обяснения. На въпрос на журналисти дали може да се е прибрал, защото има опасност за живота му след провалени сделки за наркотици, Атанас Илков отговори, че тази хипотеза не се изключва. „Местата за лишаване от свобода са едно добро място някой да се укрие, така че да не бъде достигнат от враговете, с които има някакви неуредени взаимоотношения. Към настоящия момент обаче не можем да кажем дали това е причината“.

По-рано служебният министър на правосъдието Мария Павлова заяви, че Брендо започва да търпи присъдата си при първоначален строг режим.

От 2018 г. Евелин Банев е издирван заради наркотрафик, има издадени присъди в България и Италия. През 2021 г. бе открит в къща до украинската столица Киев. Според украинската полиция той е използвал чужди документи, а къщата е била под наем. В нея е открита нарколаборатория.

През октомври същата година стана ясно, че Брендо има украинско гражданство и може да избегне излежаването на присъдите, защото според украинската конституция гражданите на Украйна не може да бъдат екстрадирани в друга държава.

През 2012 г. при международната акция „Кокаинови крале“ бяха арестувани 30 души, сред тях и Евелин Банев. Соченият за „кокаинов крал“ е известен със своята предпазливост и години наред остава неуловим за съдебната система. Разследвания до момента установяват, че той ползва няколко самоличности.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече