Людмила Петкова: България е най-напредналата от всички 6 държави по пътя за въвеждане на еврото

0

България е най-напредналата от всички шест разглеждани държави по пътя си за въвеждане на еврото и е постигнала значителен напредък в изпълнение на критериите за конвергенция, каза служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова пред народните представители, цитирана от БТА.

В момента парламентът изслушва Людмила Петкова относно изпълнението на приходната и разходната част на бюджета за 2024 г., в това число изпълнението на приходите и разходите по оперативните програми на Европейския съюз, както и напредъкът по преговорния процес за приемането на България в еврозоната.

Искането за изслушване на финансовия министър е внесено от Йордан Цонев (ДПС), Теменужка Петкова и Росица Кирова (ГЕРБ-СДС).

България не отговаря единствено на критерия за ценова стабилност, за да стане член на еврозоната. Такава констатация направиха вчера в свои доклади Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия. Пред журналисти в Министерския съвет Людмила Петкова заяви също вчера, че докладите за България са значително положителни. „Страната ни изпълнява три от четирите цифрови критерия, заложени в Договора за функциониране на Европейския съюз“. Същевременно правителството прие проекта на Закон за въвеждането на еврото в България.

По отношение на изпълнението на Маастрихтските критерии, според публикуваните вчера конвергентни доклади на Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), България е единствената държава, която покрива всички критерии, освен този за ценовата стабилност, каза днес пред депутатите финансовият министър.

Очакванията са до края на годината и критерият за инфлацията да бъде изпълнен, като по този начин ще се преодолее и последното предизвикателство пред членството на България в еврозоната, каза Людмила Петкова. След изпълнението на този критерий, на критерия за ценова стабилност, страната ни ще поиска изготвянето на извънредни доклади от ЕК и ЕЦБ, на базата на които във възможно най-кратък срок да бъде взето решение от Съвета за членство на България в еврозоната, добави тя.

Петкова отбеляза, че в рамките на мандата служебното правителство е продължило интензивната работа по практическата подготовка на страната за членство в еврозоната, като част от постигнатия напредък е одобреният проект на закон за въвеждане на еврото от Министерския съвет на вчерашното му заседание. Тя посочи, че служебното правителство е продължило и изпълнението на актуализираната комуникационна стратегия за присъединяването към еврозоната.

Европейската комисия ще финансира комуникационната кампания за присъединяване към еврозоната, планът за нея вече е изпратен за съгласуване в Брюксел, съобщи Петкова.

Министърът на финансите представи пред депутатите основните параметри по консолидираната фискална програма към 31 май тази година и актуални данни за приходите от ДДС и акцизи към настоящия момент.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече