Дацов: България няма политическа воля да постигне резултатите за влизане в еврозоната

0

България няма политическа воля да постигне резултатите за влизане в еврозоната. Това каза пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите. 

„Не е толкова важно дали през есента, или през зимата ще покрием критериите за инфлацията. … Срокът, който отново отместваме, е 1-ви януари 2026 г.. … Реалистично е да влезем в еврозоната в началото на 2026 г., но ще трябват усилия“, уточни той.

„Ние сме зад борда и няма никакво значение, че изпълняваме останалите критерии, след като не изпълняваме един, който не позволява да влезем в еврозоната. Инфлацията е процес, който се управлява и изисква политически мерки“, подчерта той и коментира:

„Такива мерки не бяха взети. Имаше в по-голяма част от времето едно празно говорене за извинения. И резултатът се видя“.

По думите на Дацов, ако публичните финанси се управляват по същия начин, „може да се окаже, че не изпълняваме не само критерия за инфлацията, но и критерия за бюджета“:

„Опитваме се да си затваряме очите за това, което се случва с бюджета, но там трябва да се вземат доста непопулярни решения, ако искаме да имаме устойчиви публични финанси“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече