Да се знае: Като влезем в еврозоната – рестото ще е само в евро

0

Яcнoтa зa тoчнaтa дaтa нa въвeждaнe нa eвpoтo y нac вce oщe нямa. Bъпpeĸи тoвa пoдгoтoвĸaтa нa cтpaнaтa ни тeчe. Cпopeд нaпиcaнoтo в Зaĸoнa зa въвeждaнe нa eвpoтo ce пpeдвиждa така нapечения „пepиoд нa двoйнo oбoзнaчaвaнe нa цeнитe“. B тoва време ценитe и дpyгитe пapични cyми зa плaщaнe щe бъдaт изпиcвaни и пpeдcтaвяни нa гpaждaнитe ĸaĸтo в лeвoвe, тaĸa и в eвpo.

Πpи пoлyчeнo плaщaнe в бpoй тъpгoвeцът ще вpъщa ocтaтъĸa caмo в eвpo. Някои смятат, че това може да бъде проблем в малките населени места, ако липсва поща.

„Въвеждането на новата парична единица ще бъде предизвикателство, защото предстоят много действия, които трябва да бъдат предприети. Периодът на подготовка започна още през 2022 г. Изработването на Закона за въвеждане на еврото е вследствие на голяма работа, която беше свършена от държавните институции. Законът беше съгласуван и с Европейската комисия, и с Европейската централна банка. Неговото приемане предстои“, коментира изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„Законът казва, че в началото, след въвеждането на еврото, рестото трябва да бъде връщано с новата валута, за да може да се изтеглят левовете. Има и изключение, при което, ако търговецът не разполага с евро монети, то той ще може да върне ресто и в лева“, обясни Богомил Николов от „Активни потребители“.

По думите на Иванов в закона има два важни срока. „Единият е периодът на двойно обозначение на цените, който започва месец след вземане на решението на Европейския съвет за приемане на България в еврозоната и продължава 12 месеца след въвеждането на еврото. Другият срок е за двойно обращение на двете валути, който е едномесечен, от датата на въвеждането на еврото“, посочи той.

„България е облагодетелствана в сравнение с Хърватия, защото у нас няма плаващ валутен курс. Голяма част от злоупотребите стават именно заради това. Търговецът може да остави по-изгодния за него и да не го обменя ден за ден. Но тук това няма да стане, защото има фиксиран курс и двойно обозначаване“, каза още Николов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече